Krtkův dort
15. 2. 2013 0
Ingredience:
korpus:
150 ml oleje
150 g cukru krupice
3 vejce
270 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
180 ml mléka
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
náplň:
3 banány
šlehačka
2 tvarohy
100 g hořké čokolády
zakysaná smetana
želatina na sladké/slané použití
Postup:
Upečení korpusu:
Oddělím žloutky a bílky.
Žloutky s cukrem vyšlehám do pěny. Postupně přidám mléko a olej.
Nakonec vmíchám kakao a mouku s práškem do pečiva.
Bílky vyšlehám se špetkou soli do tuhého sněhu.
Sníh po částech vmíchám do směsi.
Těsto přendám do dortové formy, kde jsem si dno vyložila pečícím papírem.
Peču 20 minut na 180 °C (horní a spodní ohřev).
Upečení korpusu testuji špejlí.
Finální úprava dortu:
Vrchní polovinu korpusu seříznu a rozdrobím.
Polovinu čokolády nastrouhám na jemno, druhou polovinu na hrubo.
Spodní polovinu vrátím do dortové formy a pokladu přepůlenými banány.
Želatinu namočím v troše mléka.
Šlehačku vyšlehám s trochou moučkového cukru. Poté přidám tvarohy, zakysanou smetanu a nastrouhanou čokoládu. Vše pečlivě promíchám.
Nabobtnanou želatinu rozpustím ve vodní lázni. K tekuté želatině přidám dvě lžíce tvarohové směsi a dobře promíchám. Za stálého míchání vliji celé do tvarohové směsi.
Krémovou směs naliji na banány. Přikryji rozdrobeným korpusem a jemně přitlačím.
Dort je třeba chladit minimálně 4 hodiny.
Pokud se Vám recept líbí, sdílejte jej dál. Budu moc ráda. Děkuji.