Recept na cheesecake
10. 10. 2016 0
Ingredience:
korpus:
60 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
125 g hladké mouky
lžíce studené vody
náplň:
250 g mascarpone
250 g tvarohu ve vaničce
1x zakysaná smetana
2 vejce
175 g moučkového cukru
Postup:
příprava korpusu:
Na dno formy dám pečící papír.
Suroviny na korpus rychle promíchám, nechám vychladnout (lépe se s těstem pak pracuje).
Z chlazeného těsta vyválím kruh a dám do dortové formy. Několikráte propíchnu vidličkou.
Nechám 8 minut zapéct na 180 °C.
příprava náplně:
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se dobře spojily.
Smíchám mascarpone s tvarohem, zakysanou smetanou a cukrem.
Postupně vmíchám vejce, jedno po druhém.
Vše opatrně vymíchám v hladkou hmotu. Nešlehám! Do náplně by se mi dostaly bublinky, které tam nechci.
dopečení:
Hotový krém dám na předpečený korpus.
Formou před vložením do trouby bouchnu o stůl, aby mi z náplně utekly bublinky.
Na dno trouby dám kastrůlek s vodou, aby cheesecake nebyl po upečení vysušený.
Peču 40 minut na 150 °C.
Cheesecake nepeču dozlatova.
Hotový dort poznám tak, že s formou trochu pohnu. Cheesecake by se měl rovnoměrně klepat jako rosol. Prostředek ale nemůže zůstat vyloženě tekutý.
Pokud by byl cheesecake zcela pevný, bude přepečený! Pravděpodobně vysušený a může i praskat.
Upečený cheesecake nechám pomalu chladnout ve vypnuté otevřené troubě (cheesecake nemá rád rychlé teplotní změny).
Z vychladlé trouby cheesecake přendám do lednice, kde jej chladím ideálně přes noc.
Z formy dort vyndávám až po vychlazení v lednici.