Recept na piškotový korpus
10. 2. 2008 0
Ingredience:
5 vajec
20 dkg cukru krystal
20 dkg polohrubé mouky
5 polévkových lžic horké vody
1 čajová lžička prášku do pečiva
špetka soli
Postup:
Oddělím žloutky a bílky.
Mouky i cukr rozdělím na poloviny.
Do poloviny mouky pečlivě zamíchám prášek do pečiva.
První polovinu cukru přidám ke žloutkům. Žloutky s cukrem vyšlehám do pěny, přidám horkou vodu a šlehám tak dlouho, dokud hmota nezesvětlá. Přisypu polovinu mouky (bez prášku do pečiva) a krátce zamíchám.
Vyšlehám bílky se špetkou soli po pevného sněhu. Poté přidám druhou polovinu cukru a vyšlehám do tuha.
Pokud žloutky a bílky pečlivě vyšlehám, je korpus nadýchaný a pevný zároveň.
Do žloutkové směsi metličkou opatrně zamíchám polovinu sněhu. Přidám druhou polovinu mouky s práškem do pečiva, kterou pečlivě, ale opatrně zamíchám do těsta. Nakonec zamíchám zbytek sněhu.
Těsto přendám do dortové formy, kterou jsem si vymazala tukem a vysypala strouhankou.
Peču na 150 °C (horní a spodní ohřev) 1 hodinu.
Upečení korpusu testuji špejlí.
Upečený korpus nechám ve formě 5-10 minut, pak teprve vyklopím z formy.
Korpus krájím až je úplně vychladlý!
Pokud se Vám recept líbí, sdílejte jej dál. Budu moc ráda. Děkuji.