Dorty od Mishky


Recept na piškotový korpus

10. 2. 2008 0

Ingredience:

5 vajec

20 dkg cukru krystal

20 dkg polohrubé mouky

5 polévkových lžic horké vody

1 čajová lžička prášku do pečiva

špetka soli

 

Postup:

Oddělím žloutky a bílky.

Mouky i cukr rozdělím na poloviny.

Do poloviny mouky pečlivě zamíchám prášek do pečiva.

První polovinu cukru přidám ke žloutkům. Žloutky s cukrem vyšlehám do pěny, přidám horkou vodu a šlehám tak dlouho, dokud hmota nezesvětlá. Přisypu polovinu mouky (bez prášku do pečiva) a krátce zamíchám.

Vyšlehám bílky se špetkou soli po pevného sněhu. Poté přidám druhou polovinu cukru a vyšlehám do tuha.

Pokud žloutky a bílky pečlivě vyšlehám, je korpus nadýchaný a pevný zároveň.

Do žloutkové směsi metličkou opatrně zamíchám polovinu sněhu. Přidám druhou polovinu mouky s práškem do pečiva, kterou pečlivě, ale opatrně zamíchám do těsta. Nakonec zamíchám zbytek sněhu.

Těsto přendám do dortové formy, kterou jsem si vymazala tukem a vysypala strouhankou.

Peču na 150 °C (horní a spodní ohřev) 1 hodinu.

Upečení korpusu testuji špejlí.

Upečený korpus nechám ve formě 5-10 minut, pak teprve vyklopím z formy.

Korpus krájím až je úplně vychladlý!

 

Pokud se Vám recept líbí, sdílejte jej dál. Budu moc ráda. Děkuji.



Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..